Jak układać sztućce?
Układanie sztućców jest ważną umiejętnością, która może sprawić wrażenie na innych podczas formalnych i nieformalnych okazji, takich jak uroczyste kolacje, przyjęcia, spotkania rodzinne czy codzienne posiłki. Warto zatem poznać zasady układania sztućców i nauczyć się, jak to robić prawidłowo.
Podstawowe zasady układania sztućców
- Zawsze układaj sztućce w kolejności, w jakiej zostaną użyte. Oznacza to, że pierwszy będzie widelec, następnie nóż i w końcu łyżka.
- Widelec zawsze układa się po lewej stronie talerza, a nóż po prawej. Oba sztućce powinny być ułożone na równej odległości od krawędzi stołu.
- Kieliszek do wina powinien być ustawiony po prawej stronie sztućców, a szklanka do wody po lewej. Inne kieliszki, takie jak do szampana, powinny być ustawione z prawej strony kieliszka do wina.
- Podczas układania sztućców, należy zachować pewną odległość między nimi, tak aby nie przeszkadzały sobie podczas jedzenia.
- Wszystkie sztućce powinny być ułożone równo, w jednej linii.
- Na stole powinny się znajdować tylko te sztućce, które będą potrzebne do posiłku. Inne sztućce należy usunąć z stołu.
- Podczas układania sztućców, należy pamiętać o tym, aby krawędzie noża i widełek były skierowane do wewnątrz, w kierunku talerza.
Jak układać sztućce krok po kroku?
- Znajdź środek talerza i ustaw kieliszek do wina po prawej stronie i szklankę do wody po lewej stronie.
- Ustaw widelec na lewej stronie talerza, ząbami skierowanymi do dołu. Ustaw go na równi z krawędzią dolną talerza i odległość między widełkami powinna wynosić około 2,5 cm.
- Nóż ustaw po prawej stronie talerza, z ostrzem skierowanym do wewnątrz, a rękojeść poza krawędzią talerza. Ostrze noża powinno być skierowane w kierunku talerza, a rękojeść powinna być ustawiona równolegle do krawędzi dolnej talerza.
- Na górnym krańcu talerza ustaw łyżkę. Kierunek łyżki powinien być skierowany w kierunku talerza, a rękojeść powinna być ustawiona równolegle do rękojeści noża, w kierunku prawej strony stołu.
- Jeśli na stole znajdują się dalsze sztućce, takie jak łyżeczki lub widelce do deserów, należy je ułożyć nad talerzem, w kolejności od zewnętrznej strony do wewnętrznej.
- Jeśli na stole znajdują się dodatkowe sztućce, takie jak nożyce do krojenia mięsa lub widelce do ryb, należy je ułożyć po prawej stronie noża.